Late night shows op tv, het is en blijft vooral een Amerikaans fenomeen. Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar over de oceaan behoren o.a. The Tonight Show, The Late Show en The Daily Show al jaren tot de klassiekers. Het vaste recept: (commentaar op de) actualiteit, humor, en een interview met een bekende gast.

Ja, dat klinkt bekend, en ook bij ons zijn er talkshows op tv. Maar de insteek van pakweg Gert Late Night, De Cooke & Verhulst Show, Vandaag of De Afspraak verschilt danig van het klassieke Amerikaanse format. De setting is anders (Vlaanderen houdt van zetels en grote tafels), de gesprekken (en het publiek) zijn vaak braver en saaier, en echt scherpe kritiek op / rake opmerkingen over het nieuws van de dag horen we zelden.

In Nederland kan je sinds deze week kijken naar De Avondshow met Arjen Lubach (bij ons vooral bekend door zijn recente passage in De Slimste Mens). In tegenstelling tot veel Vlaamse talkshows zit het format hier wel enorm dicht bij de Amerikaanse klassiekers: een overenthousiast publiek (check!), een lange desk (check!), een stand-up met grappen over de actualiteit (check!) en een gast die al dan niet iets te promoten heeft en zorgt voor een leuke babbel (check!).

Bijzonder origineel is het op zich niet, maar de durf en de goesting zit goed. We zijn alvast benieuwd hoe De Avondshow nog zal groeien en of de show zich in het collectieve geheugen kan griffen – alleszins bij onze Nederlandse buren. In Vlaanderen blijft het afwachten tot Michael Van Peel of Xander De Rycke (Vanavond Live staat er eigenlijk al) eindelijk hun kans krijgen, zo rond een uur of 11 ‘s avonds …

Tot dan kan je o.a. online terecht bij De Avondshow, gratis en zonder login te streamen via https://www.npostart.nl/de-avondshow-met-arjen-lubach/VPWON_1334120!