Een goeie podcast uitkiezen? Niet altijd simpel als je het ons vraagt! Ze bestaan dan ook in ontelbaar veel vormen en genres, en zijn niet meer weg te denken van Spotify en andere streamingdiensten. ‘Waarom’ is er eentje die opdook op de radar van Paulien – content creator bij tenth avenue – en indruk naliet. Ze deelt graag waarom je moet luisteren …

8 december 2021

Waarom is het verhaal over een fatale vriendschap in de jaren 90. In 1997 besluit de 18-jarige Bjorn een einde aan zijn leven te maken… “Hmm, een podcast over zelfdoding” denk ik terwijl ik de beschrijving bij de trailer op Spotify lees. “Ik weet niet of dat wel iets voor mij is.” Ik ben wel fan van aangrijpende verhalen, maar dit is toch een zwaar onderwerp. En dan nog over iemand die zo jong was. Ik ken mezelf, zoiets blijft altijd wel even nazinderen bij mij. Toch waag ik me eraan.

9 december 2021

Ik zit op mijn bed in kleermakerszit en laat de muziek van Ansatz Der Machine nog wat tot mij komen. Aan het zogenaamde bingewatchen heb ik me wel al eens vaker gewaagd, maar zelden heb ik me urenlang met de koptelefoon op het hoofd volledig ondergedompeld in een verhaal. Dit is echt een binnenkomer, niet iets om snel tussendoor te beluisteren. Echt een verhaal waarin je volledig opgezogen wordt en dat je doet nadenken. Over het leven, over je vrienden, over Bjorn…

De start van de podcast heeft iets weg van een detectiveverhaal. Alsof Eva – de maakster van de podcast – gewoon wil weten wat er in die ene hotelkamer is gebeurd. Een politie-inspecteur vertelt over een aangrijpende zaak terwijl je sirenes hoort op de achtergrond. Samen met Eva overloopt hij de feiten.

Tot het moment dat Eva plots een belangrijk detail onthult: Bjorn was ooit haar liefje, en ze behoort dus tot zijn nauwe vriendenkring. Ook zij heeft verdriet gehad en is betrokken bij het verhaal. Al snel wordt het verhaal op die manier plots persoonlijker en zet je als luisteraar enkele stappen dichterbij.

Elke aflevering eindigt met een cliffhanger om U tegen te zeggen. Wendingen die je niet verwacht, waardoor de drang om verder te luisteren gigantisch groot blijft. Aflevering na aflevering kom je meer te weten over het leven van Bjorn, én over zijn dood.

Oude gevoelens oprakelen

Dat dit een gevoelig onderwerp is, daar is de maakster van deze podcast zich zeker van bewust. In het verhaal komen veel vrienden, kennissen en de ouders van Bjorn aan bod. Geen evidentie om 20 jaar na de feiten samen met al deze mensen het verhaal opnieuw op te rakelen. Eva praat ook met een specialiste hierover, wat toont dat ze met de nodige ernst en zorg omspringt met de gevoelens van de andere vrienden en familie. “Het is niet omdat ik er klaar voor ben, dat de rest dat ook is”, zegt ze zelf.

Iedere persoon die je iets zou kunnen verwijten, kreeg in de podcast een andere naam . Brieven worden ingelezen alsof de schrijver ze zelf zou voorlezen. Dat zorgt ervoor dat je het verhaal moeiteloos kan volgen en dat je niet verward achterblijft door ontbrekende elementen.

Zelfdoding blijft een moeilijk onderwerp waarrond een taboe hangt. Ook vandaag de dag zijn er heel wat jongeren die – onverwacht – uit het leven stappen. En toegegeven, het is zware materie. Wanneer Eva huilend in haar auto zit na een gesprek met de ouders, krijg ook ik het moeilijk. Wanneer ik een tape hoor waarop je Bjorn gitaar hoort spelen, blijft dit nog minutenlang door mijn hoofd zinderen. En wanneer Eva in de hotelkamer staat aan het raam waaruit Bjorn 22 jaar geleden sprong, krijg ik rillingen over mijn hele lichaam.

Ondanks, of net dankzij die hevige emoties, is de podcast meer dan het beluisteren waard. Waarom is vooral een verhaal met een oprechte, weloverwogen combinatie van droefheid, zware onderwerpen, mooie herinneringen, en een groep vrienden en familie die op zoek zijn naar antwoorden in hun verwerkingsproces. Ik ben blij dat ik op deze manier Bjorn mocht leren kennen.

Beluister op Spotify de trailer van Waarom, en ontdek ook onze andere luistertips …