Sinds november 2021 is Twitter Blue ook beschikbaar in de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland. Eerder mochten Canada en Australië het concept al even uitproberen. De insteek: maandelijks enkele euro’s betalen voor extra functies. De toekomst, ook voor andere social media kanalen? 

Met Twitter Blue krijg je voor 3 dollar per maand toegang tot enkele extra functies. De meest nuttige functionaliteit is wellicht de mogelijkheid om je tweet alsnog snel te corrigeren nadat je op “tweeten” hebt geklikt. Hoe het werkt: je stelt zelf een timer in tot max. 30 seconden, waarin je na het versturen de voorbeeldtweet te zien krijgt. Maakte je een foutje of wil je nog iets toevoegen, dan kan je snel annuleren en de post aanpassen. Van zodra de tweet echter live staat, vervalt de edit-optie. Je kan dus niet eindeloos blijven aanpassen.

Zou jij betalen voor een social media account?

Twitter Blue heeft nog wel meer functies in huis: tweets makkelijk ordenen en bewaren in bookmarks, een aangepaste leesmodus voor “draadjes”, toegang tot enkele nieuwskanalen … Of veel gebruikers hiervoor willen willen betalen, valt nog af te wachten. Veel hangt af van hoe vaak je tweet.

Betalen voor een streamingdienst of krantensite is intussen goed ingeburgerd, maar zou jij ook betalen om extra functies op pakweg Facebook of Instagram te gebruiken? Of om minder/geen reclame te zien, zoals bijvoorbeeld met een Youtube Premium-abonnement?

Facebook blijft wellicht ook in de toekomst gratis te gebruiken, maar beeld je toch maar even in dat jouw klanten plots moeten betalen om je Facebookpagina te zien te krijgen. Zorg er dus zeker voor dat je niet te afhankelijk wordt van één bepaald social media-platform, je weet nooit welke richting Mark plots inslaat …