Op vrijdag 1 en zaterdag 2 april stond in Oostende het allereerste podcastfestival van De Standaard op het programma. Een weekend boordevol inspirerende content, straffe verhalen en handige tips, dat al een tijdje met rood omcirkeld was op onze kalender. Steven, Paulien & Inge delen graag enkele inzichten met jullie.
1. Podcasts zijn er in alle (for)maten & gewichten (Steven, content creator)
“Voor wie nog maar net kennismaakt met podcasts: net zoals video bestaan ze in allerlei verschillende vormen. Van waargebeurde, verhalende podcasts tot fictie, van reportage tot talkshow of interview. Een “podcast” op zich is dus geen genre. Er valt in Vlaanderen al heel wat te ontdekken, en de komende jaren zal dat aanbod enkel maar diverser en kwalitatiever worden.”
2. De goede balans vinden tussen ethiek en een sterk verhaal is niet eenvoudig, maar wél belangrijk (Paulien, content creator & Inge, video creator)
Op het DS Podcastfestival deed Maartje Duin haar werkwijze rondom haar podcast ’De plantage van onze voorouders’ uit de doeken. Paulien: “Bij veel podcasts over persoonlijke verhalen of gevoelige onderwerpen is er vaak dat ene cruciale gesprek waarvan het niet aan iedereen gegeven is om het te voeren. De juiste tact, de juiste sfeer, de juiste vragen … en tegelijk ook denken aan je audio-opname en je luisteraar. Het evenwicht daarin zoeken is niet altijd makkelijk.”
Inge: “In het verhaal kom je te weten dat Maartje haar voorouders een aandeel hadden in een suikerplantage in Suriname, waar slaven aan de slag waren. Haar professioneel leven en haar familiegeschiedenis raken vermengd, en dat zorgt voor ethische dilemma’s. Wat ik meeneem uit deze podcast is dat de gedrevenheid om een kwalitatief eindproduct te maken nooit je ethische waarden mag overstijgen. Het is een kunst én uitdaging om steeds echt te blijven, ook met de camera of microfoon in de hand.”

3. Creëer voor een niche, niet voor een breed publiek (Steven)
“Wie een podcast beluistert doet dat meestal alleen en met volle aandacht (in de auto, met de koptelefoon op, tijdens het sporten of pendelen …). Je kan je als podcastmaker dus als het ware in het oor van de luisteraar nestelen, want die koos er specifiek voor om JOUW verhaal te beluisteren. Durf een duidelijke doelgroep af te bakenen en werk je onderwerp diepgaand uit. Podcasts maak je niet (doelbewust) voor de massa, maar voor de luisteraar die oprecht geïnteresseerd is in en nieuwsgierig naar jouw onderwerp. En als die kleine groep onder de indruk is van jouw podcast, zullen de luisteraars die met veel plezier delen met een groter publiek.”
4. Praten over podcasts doet goesting krijgen in ernaar luisteren (Paulien)
“Van de blik achter de schermen van The Daily en het persoonlijke verhaal achter ‘De Plantage van onze voorouders’ tot het panelgesprek over ‘We didn’t Start The Fire’ en ‘Dead Eyes’: praten over een podcast doet je instant verlangen naar meer. Na afloop van de eerste dag beluisterde ik meteen heel wat trailers! Erover praten lijkt vooralsnog dan ook de beste promo voor podcasts. Aarzel dus niet om je favorieten en nieuwe ontdekkingen te delen met vrienden, familie, en met ons ;-).”
5. Kwaliteit afleveren betekent niet dat je traag moet werken of duur materiaal nodig hebt (Inge)
“Clare Toeniskoetter beschreef op een heel enthousiaste manier hoe ze The Daily van The New York Times maken. Hun dagschema is ronduit indrukwekkend: op 1 dag slagen ze erin een aflevering te produceren, van brainstorm rond het onderwerp tot publicatie. De strakke deadlines maken dat efficiënt samenwerken een absolute must is. Zo splitsen ze een aflevering zelfs vaak op in twee delen, met twee verschillende producers.”
“Opmerkelijk: veel reporters die een bijdrage leveren vanop afstand, nemen hun audio op met de iPhone. Door de smartphone te gebruiken – en zo niet te hoeven focussen op ingewikkelde audiorecorders of -procedures – kunnen reporters zich volledig toespitsen op het verhaal en de mensen die ze interviewen.”

6. De podcast = booming, maar heeft nog een lange (mooie) weg te gaan (Paulien)
“Op het einde van dag 1 vond een debat plaats over de toestand van de Vlaamse podcast. Daarin gingen ervaren makers zoals Eva Moeraert en Katharina Smets in debat met o.a. Vlaams minister van Media Benjamin Dalle, Sven Lardon (digitale audiostrategie VRT) en Koen Verwee (ceo Mediahuis België). De conclusie? Aan luisteraars, talent en goesting geen gebrek in podcastend Vlaanderen. Een mooie basis, alleen is er nog heel wat marge voor een mooie groei.”
7. De kracht van de podcast schuilt in de vrijheid die je hebt als maker (Steven)
“Om de Vlaamse podcast definitief op de kaart te zetten zijn (financiële) inspanningen vanuit de overheid en de grote mediabedrijven een noodzaak. Zo werd op het podcastfestival een eerste idee gelanceerd rondom een audioplatform zoals Streamz dat is voor de vlaamse tv- en filmsector. Dat mag er echter niet tot leiden dat kleinere spelers uitgesloten of moeilijker vindbaar worden. De kracht van een podcast schuilt er immers in dat iedereen zonder grenzen zijn/haar verhaal kwijt kan. Van straffe Stu Bru-podcast tot starters en studenten die vanuit hun woon- of slaapkamer een boeiend verhaal willen delen. De podcast is van iedereen, en mag niet door een mediaplatform geclaimd worden.”
Check onze favoriete podcasts via Spotify, en hou onze site & social media in de gaten voor extra tips (en – tuurlijk werken we daaraan :-)! – eigen producties).

Related Posts
19 september 2022
Storytelling, tuurlijk! Maar stond je ook al even stil bij je narrative?
Storytelling zit vandaag goed ingebakken in de manier waarop heel wat bedrijven…
11 augustus 2022
Social media: zelf posten of hulp inroepen?
Social media is niet meer weg te denken uit ons leven. Waar het vroeger een…
16 november 2021
Bredere uitrol voor twitter blue
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh…